Hayıt Balı

Hayıt Balı Nedir?

Hayıt Balı Nedir?

Mineçiçeğigiller familyasından olan Hayıt Otu, Haziran ve Temmuz aylarında,  genellikle mor tonlarında çiçekler açan bir bitkidir. Çalı görünümündeki bu bitki 1 ila 3 metre arasında değişiklik gösteren boyu ve tabii ki renkli çiçekleriyle diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebiliyor.

Ülkemizde hem Anadolu'da hem de Trakya'da yetiştirilebilen Hayıt bitkisine, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıkça rastlamak mümkün. Deniz kenarları ve kayalık bölgelerde kendiliğinden yetişen hayıt otu, çok fazla bakım istememesi nedeniyle de oldukça kolay yetiştirilebilen bitkilerden biridir.

Özellikle kadın sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinen, ilaçların içinde bile kendisine yer verilen Hayıt otu tam bir kadın otudur. Hayıt bitkisi, kadınların yaşadığı hormonsal sorunlar, regl dönemlerindeki ağrılardan tutun da anne sütü eksikliğine kadar birçok konuda olumlu etkileri olan bir bitkidir.

D.Proping, Th.Katzolke, L.Belkien ve ekibi tarafından kadınlarda progesteron hormon yetmezliğinden çocukları olmamak kaydıyla Hayıt otundan elde edilen damla ile tedavi denemesi yapılmıştır. Kadınlardaki progesteron hormon seviyesi yükselmiş ve bunlardan 7’si normal yollarla hamile kalmıştır. Tedavi denemesi başarıyla tamamlanmıştır.

YAYLA BALPINARI

Hayıt Balı Nedir?

Hayıt Balı, arıların, hayıt bitkisinin çiçeklenme döneminde bu bitkinin çiçeklerinden topladıkları nektarla ürettikleri monoflora bal çeşididir.

Hayıt Balı Nedir?

İlkbahar ve yaz ayında binlerce arı tarafından işlenen Hayıt Balı, sonbahara doğru hasat edildiğinde açık kırmızı, oldukça parlak bir renge ve akışkan bir yapıya sahiptir. Hasat edildikten sonra ilk altı ay içerisinde koyulaşır ve siyaha yakın bir kırmızıya bürünür, daha yoğun bir kıvam kazanır. Çiçeklerinin kendine has baharatımsı kokusunu alan Hayıt Balı, dil burkan bir tatlılıktadır. Ayrıca diğer çiçek ballarına oranla daha geç kristalize olur.

YAYLA BALPINARI

Antioksidanlar bakımından çok zengin bir bal türü olan Hayıt Balının, hafif soğuk algınlıkları, grip, boğaz ağrısı ve kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Nasıl Tüketilmelidir?

Hayıt Balı Nedir?

Sıklıkla sağlığa olumlu etkileri  için tercih edilse de lezzeti de dillere destandır, kahvaltıda ve günlük tüketime uygundur. İster kaşıkla saf bir şekilde, isterseniz diğer gıdalarla birlikte tüketmeniz tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Çay ve kahve gibi içeceklerinize tatlandırıcı olarak da katabilirsiniz. Ilık suda eritilerek içilirse kısa sürede kana karışarak vücutta etkisini gösterir.

Alerji Yapar Mı ?

Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan ya da yüksek alerji riski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

FAYDALARI

  • Hayıt Balının da hayıt bitkisine benzer özellikleri vardır.
  • Hayıt balı başta kadın hastalıklarından olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla aşırıya kaçmadan, günlük olarak tüketilebilir.
  • Yapılan araştırmalarda Hayıt Balının, karaciğer hasarına karşı oldukça koruyucu ve destekleyici olduğu görülmüştür. Vücudun hormon dengesini sağladığı bilinmektedir.
  • Kansere karşı koruyucu olabileceği gibi kadın hastalıklarına iyi gelebileceği ve anne sütünü arttırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Kıllanma ve sivilce problemlerine karşı fayda sağlayabileceği gibi, stres’ten kaynaklı olumsuzluklara da fayda sağlayabilen bir üründür. Balın bu etkisi vücudun hormon dengesini düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır.
  • Kısırlık tedavisine destek amaçlı, doğurganlığı arttırmak amaçlı, yumurta sayısı arttırmak için kullanılabilir.
  • Ayrıca adet düzenleyici ve adet dönemindeki yoğun ağrı ve sancısı hafifiletici etkileri sebebiyle de kadınlar tarafından sıkça tercih edilir.
YAYLA BALPINARI

yaylabalpinari.com.tr

harnupbali.com

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir